Cestou necestou francouzskou gastronomií

Prostě hroch!

Když se náhodou v době oběda nebo veřeče ocitnu na Charlesovi (letiště Charlese de Gaulla), tak mě nenajdete nikde jinde než v Hippopotamusu, mé oblíbené "letištní" restauraci. Hippopotamus (hroch) je řetězec "gril restaurací", které mají ve svém logu hrocha. Otevírací doba od 11 hodin do 1 hodiny...

Já a Léon

Sedím v restauraci na Champs - Elysees, velké a slavné třídě Paříže, a vychutnávám si požitek z právě přineseného kotlíku mušlí. Opatrně vybírám z jedné pootevřené ulity mlže a vkládám si ho do úst. Přivírám oči a nechávám se unášet jeho výbornou chutí a okamžikem, že jsem...

Hurá na šneky.

Šneci jsou ve Francii vyhlášená pochoutka. Pro zachování šneků i pro další generace, je jejich sběr povolen od 1.července. Sice již tři měsíce bydlíme v Hradci Králové, ale Frederic zůstává tomuto pravidlu věrný i zde. Včera bylo 3. července a vydatně pršelo. Frederic zavětřil šneky! Když přestalo...

Nejen za specialitami Alsaska

Do Munstru jsme dorazili těsně před polednem. Měli jsme velký hlad a tak jsme zastavili u restaurace hned vedle hlavní cesty. Po otevření vstupních dveří nás přivítala malá, ale útulná hospůdka, ze které se linula příjemná vůně dřeva a jídla. Celá místnost byla vyzdobena čápi, srdci, preclíky a...

Francouzi a jídlo

Jídlo je pro Francouze významnou částí jejich kultury, důležitou součást každodenního života. Jídlo musí lahodit oku, dobře vonět a chutnat. Francouzské rozložení jídla: snídaně, oběd, večeře. U dětí a také u některých dospělých, je doplněno ještě odpolední svačinou. Snídaně je spíše lehčí a...