Harmonie vína a jídla

Víno a jídlo by se měli navzájem podporovat a doplňovat. Jeden by neměl dominovat nad druhým. Toto jedinečné souznění vína a jídla vytváří dohromady novou chuť, nový požitek.

 

S předkrmy                                          : suché nebo polosladké bílé víno, růžové víno

S plody moře                                       : suché bílé víno, suchý sekt, šampaňské brut

S rybami                         

- připravované v omáčce                          : šumivé víno, likérové víno

- připravované

  s červeným vínem                                 : stejné víno jako v přípravě

 

- grilované                                              : suché bílé víno

Se zvěřinou                                          : plné červené víno

S pečení, grilovaným masem          

- bílé maso                                            : lehké červené víno

- červené maso                                      : ušlechtilé červené víno, s výraznou barvou

Se sýrem

- čerstvý sýr, měkký                               : sladké bílé nebo růžové víno

- kozí sýr                                               : růžové víno, suché bílé víno, červené víno ovocné   

- středně tvrdý, s petrželkou                    : lehké růžové víno

- měkký, fermentovaný sýr                      : mocné červené víno

- Roquefort                                             : velké červené víno nebo bílé likérové víno

S dezertem, ovocem                            : likérové bílé víno, sladké víno, šumivé víno, šampaňské

 

Víno nepodáváme k těmto pokrmům:

- salátům

- smetanovým sýrům

- čokoládovým dezertům

- kyselému ovoci

 

Bez ohledu na všechny rady, je vždy nejlepší kombinace ta, která člověku nejvíce vyhovuje.