Harmonie vína a jídla
Víno a jídlo by se měli navzájem podporovat a doplňovat. Jeden by neměl dominovat nad druhým. Toto jedinečné souznění vína a jídla vytváří dohromady novou chuť, nový požitek.
S předkrmy : suché nebo polosladké bílé víno, růžové víno
S plody moře : suché bílé víno, suchý sekt, šampaňské brut
S rybami
- připravované v omáčce : šumivé víno, likérové víno
- připravované
s červeným vínem : stejné víno jako v přípravě
- grilované : suché bílé víno
Se zvěřinou : plné červené víno
S pečení, grilovaným masem
- bílé maso : lehké červené víno
- červené maso : ušlechtilé červené víno, s výraznou barvou
Se sýrem
- čerstvý sýr, měkký : sladké bílé nebo růžové víno
- kozí sýr : růžové víno, suché bílé víno, červené víno ovocné
- středně tvrdý, s petrželkou : lehké růžové víno
- měkký, fermentovaný sýr : mocné červené víno
- Roquefort : velké červené víno nebo bílé likérové víno
S dezertem, ovocem : likérové bílé víno, sladké víno, šumivé víno, šampaňské
Víno nepodáváme k těmto pokrmům:
- salátům
- smetanovým sýrům
- čokoládovým dezertům
- kyselému ovoci
Bez ohledu na všechny rady, je vždy nejlepší kombinace ta, která člověku nejvíce vyhovuje.