C

Clafoutis

Clafoutis /čtěte klafuty/ je koláč podobný naší bublanině. Tradiční recept se připravuje s třešněmi nebo višněmi. Můžeme se také setkat s jablkovými, meruňkovými nebo švestkovými, malinovými, borůvkovými clafoutis (ze všech druhů sezónního ovoce). Připravují se z mouky, vajec, mléka, másla...

Croassant

Croassant /francouzsky croissant - čtěte kroasán/ patří mezi jemné pečivo. Je připravován z listového těsta, jeho těsto obsahuje kvasnice a velké množství másla. První croassant se začal prodávat v Paříži mezi lety 1837 a 1839. Croassant se stal také jedním ze symbolů Francie. Croassanty se...

Crème brûlée

Crème brûlée aneb "spálený krém", je dezert, který se připravuje z vaječných žloutků, smetany, cukru a vanilky. O původ tohoto smetanového dezertu se přou Francouzi, Španělé a Angličané. Ve Francii o něm první zmínku můžeme nalézt v knize "Nový kuchař královský a buržoazní" od Francois...